2. puoliaika                              versio 14.6. Kenraalin jälkeen

 

 Kuva: samat kuin 1.näytöksen alussa

Juontaja Hannu Määttänen

 Ennen taukoa kuulimme tarinaa Esakallion ensimmäisistä

25 vuodesta.  Ja tarina jatkuu. Millaiselta Esakallio näytti vuonna 1989?

 Kertojaksi kutsun Arja Oksasen… Terve terve…

Hannu-  no, miltä se sit oikein näytti?

 

Arja- Niin  kyl tää oikein autitalolt näytti.  Repaleiset muovit heiluivat ikkuna-aukoissa, lattialla oli paksu kerros syksyn lehtii ja muuta roskaa. Se ei ollut ollenkaan semmonen kun mitä mää muistan -60 luvult, taisin silloin kattella sitä semmosten nuoruusaikaisten ruusulasien läpi.

 

 Hannu- mut minkäs takia sää sit oikein silloin tulit tänne.

KUVAT:  vanhoja porsasjuhlakuvia ulkoa ja sisältä, Somerolehden kuv.

 

Arja- no alotetan ihan alust. Vuonna -89 olin aloittanut Somero Esan johtokunnas. Johtokunta kokoontus tääl sillon  toukokuus.  Mietittiin mitä tehdään; siivota ainakin pitäis, koska Someron yrittäjät järjestäis täällä ainskin ne kaiken kansan Porsasjuhlat. …Niin me sit vaan vähän siivottiin.

 

Hannu- mut mites se sit jatkus?

 Kuva 1990 seiväskarnevaalitanssit ja Koko perheen Juhannusjuhlat

Arja-Seuraavan talvikauten vuonna-90 johtokunnassa tapahtui nuorennusleikkaus: Reijo Vahast tuli puheenjohtaja ja minust  tehtiin sihteeri. Pohdittiin kuumeisest, miten Esakallio saataisiin uudelleen nousuun ja kuka alkais vetämään.  Johtokunnass oli jo muutamia nuorempiikin jäsenii sekä jaostojen vetäjät oli myös reippaastas nuorentunnu, joten henkeä alkoi löytyä.

Tästä uutterasta joukosta ovat edelleen toiminnassa mukana Kalle Pomppu, Jouni Väre  sekä viime vuonna Esan  puheenjohtajuudest  luapunu Reijo Vaha. Toi Matti toss, se veti silloin hiihtojaostoo ja hän suostus ottamaan haltuuns Esakallion avaimet. Siitä lähtien ne ovakki sitten pysyneet hänen taskusans.

 

Hannu- mitäs sit?

 Kuva: puusee

Arja- Seuralla ei ollut juurikaan rahhaa käyttää lavan kunnostukseen, joten alettiin järjestää mittavii talkoi. Aluks ehostuksessa edettiin pienin askelin. Vaihdettiin uudet muovit ikkunaluukkuihin ja tehtiin hirrest toi alhaal oleva puusee.

 

Hannu- no entäs tanssitoiminta?

 kuvia: 1991 : avajaismainos, Jouni Raitio, Esan Sportti-lehden mainossivu jossa kaikki huiput v1991

Arja- No,sit  pidettiin muutamat perinteiset tanssit. Tanssipäiväks valittiin perjantai, kun ei haluttu kilpailla naapurilavojen kanss kun ne piti tanssei lauantaisin.

 

Hannu-No mites meni?

 

Arja- Suosio ei ollut kummonenkaan, mutta innostus oli suuri, niin meitil  kuin koko johtokunnall ja talkooväell.  Seuraavana syksynä johtokunta päätti, et  tanssien pittoo  jatketaan. Sit  Matti rupes varramaan esityjii.

 

Hannu-?

 

KUVAT: Esan Sporttilehden mainossivu, kaikki sen vuoden esiityjähuiput, lehtimainos Koriseva-tansseista v.1992,

 

Arja- Kesätanssit -92 alko helatorstaina.  Esiintyjäksi oli saatu vuoden 1989 hehkeä tangokuningatar Arja Koriseva. Noo..se ilta oli jo lupauksia antava  ja monena seuraavana kesänä Arja Koriseva onkin saanut aloittaa uuden tanssikauden.

 

Hannu- nyt saamme kuulla Arja Korisevan kappaleen, Kultaiset korvarenkaat. Hän esitti sen voitokkaassa kuningatarkilpailussaan. Tänään sen esittää Anniina Suhonen

 

 

 

 Hannu-Oksasen pariskunta siis astui remmiin vuonna 1990.

 Matti , tulepa sinä vuorostasi kertomaan, miten homma lähti liikkeelle.

 

Matti- mitäs tohon ny sanos. Jos ny jottain merkittävii kohtii tost alkuajst mainittis.  No, Vuonna -92 Suomen alkoholilainsäädäntö oli muuttunut niin,  että tanssipaikat voivat hakea keskiolutoikeuksia. Esakallio tarttui heti siihen mahdollisuuteen ensimmäisten tanssipaikkojen joukossa

KUVA:  Koriseva-avajais lehtimainos v 94 siinä maininta keskiolut-oikeudet, siitä voisi ottaa Zuumaten sen kohdan

 

Hannu- no muuttiks se jotenkin tanssei?

 

Matti- juu , yleisön ei ennää tarvinnu lähtee autoon väkevii juomaan, voi sammuttaa janonsa tääl sisäll, juomall keskikaljaa…

 

Hannu-Kerros ny Matti mimmost remontiin tei täällä sit teitte?

 

 Kuva: Matti remonttihommissa, istuu jakkaralla, kuva: Arja laittaa verhoa, WC-pöntöt rivissä, lehtikuva: lavan siirtoremontista , Vesasen Pentin lavuaarien laittoa.

 

Matti- No joo. Se oli vuoden -94 talvel. Tehtiin suurisuuntaisia muutoksia ja parannuksia: vedettiin Esakallion mäelle vesijohto ja rakennettiin vesi - WC:t,  esiintymislava siirrettiin nykyiselle paikalleen tänhän Salontien puoleiseen päätyyn, ikkunamuovien tilalle laitettiin noi lasiset ikkunat.

 

Hannu- näkyivätkö nuo muutoksen tanssien kävijämäärissä?

kuvat v.1993 ja v1994 Sporttilehden mainoskuvat, Sillanpään lehtimainoskuva, viime vuoden Juhannuskuvia Jarin esiintymisestä ja tämän vuoden mainoskuva

 

Matti- Joo paikan suosio oli koko ajan nousussa. Onneakin oli mukana, nimittäin vuonna -96 vastaleivottu tangokuningas Jari Sillanpään ura nousi huippuunsa, kappale Satulinna soi kaikkialla.  Jarin esiintyminen Esakalliolla oli valtaisa menestys ja koko lavan suosio oli selvässä nousukiidossa. Jari on kuulunut sen jälkeen lähes joka kesä lavan suosituimpiin artisteihin ja hän nousee tälle lavalle taas huomenna juhannusaattona.

 

Hannu- Nyt Satulinnan esittää Kimmo Lindegren

 

Hannu- Kerro Matti vielä lisää ihan tästä Esakallion lavan  - siis rakennuksen kehittämisestä nykypäivän toimintoja vastaavaksi.

 

Kuvat:

1.takaravintolan rakenntamiskuva  ja se valmiina( esim kuva ulkoa Onnenmaa), kuvia kerhotiloista saunoineen muutama, kuva,vitriinin 1.versio, ,sisäänkäynnistä useita valokuvia eri vaiheista

 

Matti- Joo, jatkuvan kehittämisen periaatteella on toimittu:

Katotaas vähän noit kuvii ( katsoo kuviin päin)

 1.kuvat:A-oikeusravintola vaati takaravintolan rakentamista sisäänkäynteineen

2.kuvat:alakertaan saatiin ns. kerhotilat saunoineen,

3.kuvat: sit rakennettiin toi vitriini,  jonne teetettiin ensin Rauli ja Unto

Ei Kuvaa: parkkipaikkoja laajennettiin, sen valaistus uusittiin ja koko alue asfaltoitiin,  tehtiin uusi peltikatto ja lisättiin lämpöeristystä

 4.kuvat: täs on kuvii sisäänkäynnist;  sitä ja  lipunmyyntipistettäkin on suurennettu jo kahteen kertaan

Ei Kuvaa: Suomen arvaamatonta kesää ajatellen asennettiin lämpöpumput lämmittämään ja jäähdyttämään ja tänä keväänäkin paranneltiin taas ilmavaihtoo.

Alkuaikojen suurissa rakennushankkeissa on ollut mukana mies nimeltä Kari Kostiander. Ollen aluksi ensin  itsekin vasaran varressa ja myöhemmin hoitanut ansiokkaasti mittavat paperityöt, niin rakennuspiirustusten tekijänä  kuin hankekoordinaattorin vaativissa tehtävissä. Hän on täyttänyt paperin jos toisenkin.

 

Hannu- tämä kaikki kuulostaa siltä, että paljon on tehty ja iso  joukko on ollut mukana hommissa suurella sydämellä.

 Kuvat:  Esiintymislava eri valaistuksissa ja kuvia edelleen taukotiuloista, Arja verhonlaitossa

Matti- Näin on. Ei tässä olisi jaksanut näin pitkään , ellei olisi ollut niin paljoin hienoja ihmisiä mukana. Henki on ollut hyvä. Yleisöä palvellaan parhaan taidon mukaan ja suuri yleisö on alkanut viihtyä täällä.

 Vielä kumminkin semmoinen juttu, mitä ei heti varmaan osaa ajatella.  Myös huippuesiintyjät tulevat mielellään tänne Esakalliolle, syystä että meillä on hyvä oma äänentoisto, iso valaistu esiintymislava, jonka akustiikkaa on parannettu sisustuksella. Esim. nuo verhot ovat hyvin tarpeelliset. Ja alakerran kerhotilahan toimii tietysti esiintyjien viihtyisänä taukotilana .

 

Hannu- No kerros ny Matti miten te saatte paikan vetovoiman pysymään?

 

Matti -Jaa-a, se onkin se ydinjuttu. Aina täytyy keksiä jotain uutta. Lavan täytyy pysyä siistinä ja hoidetun näköisenä, sen takia viime vuonnakin taas maalattiin, laitettiin uudet verhot, nekin jo viidennen kerran, hankittiin lisäelektroniikkaa näyttötauluineen.

Niin ja menneenä talvena hankittiin  uudet pehmustetut penkit seinustoille.( EHKÄ JOKIN NAURUKOMMENTTI)

 

Hannu- Kerro vielä jotain Esakallion tanssilavan ohjelmatoiminnasta. Mitä kaikkea täällä on tapahtunut ja tapahtuu?

 

( Kuvat:päivätansien alkukuvia, Monokkaan iltamakuvien alkukuvia ja tanssikurssikuvia alkuajoilta)

Matti

Tähän kahteenkymmeneen viiteen vuoteen mahtuu kaikenlaista.

Yli 10 vuotta sitten alkoi yhteistyö tanssiseura Monokkaan kanssa. Aluksi he järjestivät tanssikurssit ennen perjantai-tansseja ja sitten alkoi 10-vuotta pyörineet suositut Monokkaan ohjelmalliset iltamat.

 

Hannu- Otetaanpa tähän väliin Monokkaan tanssikurssi, vetäjinä

 Marjaana ja Pekka

Kuva: tanssittajapankki, iltapäivätanssit( ilmoitus: iltap.tanssit Raittila ja Kimmo)

 

Hannu: entäs mitä muuta

 

Matti:

Vakio-ohjelmistoon kuuluvat tietysti keskiviikon päivätanssit, joissa vähän varttuneempi väki on pyörähdellyt jo parin vuosikymmenen ajan.( matti katsoo kuvatauluun)  Tais tossa taulul olla lehtimainoskin vuodelta- 97, jolloin tää sama Raittilan bändi oli jo silloinkin soittamas.

(Kuvakooste jota seurataan kuva kuvalta )

1.kuvat kesäillan valssien ja tulisuudelmaTV-tanssien kuvaukset,  2.kuvakooste :Eput, Robin, Tähkästä, ( seurataan yhdessä kuva kuvalta ja Matti keroo mitä siinä on)

 

Hannu Mitä voisit kertoa aivan uusimmista suunnitelmista ja viimeaikaisista menestysjutuista?

Kuvat:tuleva juhannusohjelma, rokit, matineat,

Matti

 Pyrimme olemaan ajan hermolla ohjelmiston suhteen: Muuttamana vuonna on Juhannuksena ollut mega-ohjelma, se on toiminut ja sitä toivotaan nytkin. Keskikesällä suomi-rock-illoissa Tuure Kilpeläinen, Apulanta sekä Someron oma poika Tiisu, Elastinen ja tietenkin tuo Badding-ilta parin viikon  päästä. Viime kesänä aloitetut sunnuntai-iltojen matineat jatkuvat myös tänä kesänä.

Arja: Yks juttu:Titi-nalle esiintyy taas parin välivuoden jälkeen heinäkuun lopulla.

Matti:Niin juu ja kun tää meitin lava on ny niin hienos kunnosniin ajatuksena on ollut tarjota monipuolista viihdettä ja näin laajentaa tarjontaa perinteisen tanssilavakulttuurin ulkopuolelle, lapsiakaan unohtamatta. 

Kuva:TiTi-nalle

Hannu

 Olen huomannut että juhlavuosi on tuonut ainakin vielä yhden erikoisuuden , Esakallion Juhlaorkesterin

 Kuvia: EJO:sta ja solisteista( pyydetään Joelta)

Matti

Joo,tämä on ollut jo usean vuoden ajatuksissa, laittaa pystyyn Esakallion oma orkesteri. Nyt toimeen tarttui RNO:n manageri Joe Lunnas. Nyt meillä soittaa joka perjantai-ilta 8-henkinen juhlaorkesteri usean puhaltimen ryhdittämänä ja solistiviaraitakin on jo ollut, nostalgiviikolla Vieno Kekkonen ja viime parjantaina itse Pentti Hietanen.

Hannu

Te Arjan kanssa olette tavanneet varmaan suurimman osan Suomen kevyen musiikin kiintotähdistä ja olette myös nähneet tähdenlentojen syttyvän ja varmaan myös sammuvan. Mitkä tapahtumat ovat jääneet erityisesti mieleen?

Kuvat: Varttunen väen suvijujasta kuvai, Niinistön  mainos ja Uosukaisen lehtikuvit.

Arja:

Kun tämän illan käsikirjoitusta porukalla laadittiin ja mietittiin, mitkä hetket halutaan nostaa menneiltä vuosilta esiin. Tavattu on paljon julkisuuden henkilöitä, aina presidentistä lähtien.

Kuvat:valokuvat Kari Tapion ja Taipaleen yhteislaulusta

Ehkä suurimmat , ikimuistoisimmat hetket olivat kuitenkin vuosina 2008-2010 , jolloin todelliset legendat,Reijo Taipale ja Kari Tapio esiintyivät tällä lavalla samana iltana. He esittivät myös yhdessä pari duettoa : Angelique:n  ja Elämän virtan . Siinä oli kyynel silmässä niin meillä, yleisöllä kuin esiintyjilläkin.

Hannu- nyt dueton Elämän virta esittävät Kimmo Lindegren ja

Sakke Kotilainen

Hannu- Nyt on kiitosten aika. Esakalliolla tehty työ on ollut mittava ja työssä mukana olleita  on satoja. Otetaanpa kuitenkin tänne eteen muutamia henkilöitä edustamaan teitä kaikkia, jotka olette tehneet pyyteettömästi työtä tämän suomalaisen kansankulttuurin vaalimisessa.

 

 Pyydetään lavalle silloisen johtokunnan ydinporukan edustajat, jotka edelleen ovat mukana: Reijo Vaha (sauvoilla), Kalle Pomppu (joko seiväs tai keihäs), Jouni Väre ( suunnistuskartta,kompassi ym),

Reijon haastattelu: Esan puheenjohtajana vv1990-2013( uskoitko Reijo silloin v-90, että v 2015 oltais tässä ja Esakallio olis tämmönen?)

 

Tanssin ja talkootyön veteraanien edustajina:

 Kari Kostiander , suurten rakennushankkeidensuunnittelijana hankekordinaattorina

Sirpa Kummunsalo, Someron Esan ja samalla myös Esakallion rahastonhoitaja ja kirjanpitäjä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Vuosittain kuitteja kulkee hänen käsien kautta tuhansia. Kaikki on ollut hienosti mapitettuna ja tilit ja taseet ovat olleet kohdallaan.

Tauno Ylitalo, järjestyksenvalvojien ja talkooväen edustajana: toiminut jo -70 luvulta lähtien järjestyksenvalvojana

Matti Piekkala, ehkä Esakallion ahkerin tanssija jo lavan perustamisesta lähtien, monissa talkoissa mukana ja aina uskonut, että tämä onnistuu

 

Monokkaan edustajina pyydämme eteen:

 Puheenjohtaja Tonja Jallin  ja Monokkaan työmyyrät Ahti Kukkonen ja Terttu Leino  

Esityksen ohjaaja tälläkin kertaa, Kaija Parko

 

Matti- Lopuksi Matti kiittää muutamin sanoin: ????

( huomionosoituksen saajat poistuvat)

( Kuvat: tässä jokin kuvakooste vielä)

 

Hannu_- Esakallio alkaa muistuttaa kaiken kattavaa maaseudun kulttuurikeskusta . Täällä  viihtyvät yhdessä  nuoret  sekä vanhat. Lopuksi vielä ennen iltamatanssien alkua, näemme Sannin tanssiryhmän ja Monokkaan yhteisesityksen.

TCT Lavatanssit

 

Tämän esityksen jälkeen kaikki mukana olleet tulevat lavalle ja saavat kukkansa.Ja poistuvat sitten kun Rantakoivun välisoiton jälkeen.

 

Kaikki solistit yhteislauluna esittävät Rantakoivun alla

 

Hannu:

Hyvä yleisö, nyt on tanssin aika. Pidetään pieni tekninen tauko,

jolloin järjestäjät raivaavat salin etuosaan tanssitilan. Ravintola palvelee ja arvanmyynti jatkuu…. Hyvää Juhannuksen aikaa kaikille, Kiitos