Esakallio 50 vuotta,  1.osa            versio 14.6 kenraalin jälkeen 

 

kuvakooste   pyörii kahvituksen aikana

 

ALOITUS-orkesteri-  RANTAKOIVU

 

kuvat:  Kertunsalon valokuva, johon teksti Kertunsalon saari ja kävelysilta.   Rautelan lavan kuva ja lehtimainos: esiintyy Unto Mononen

 

Matti

Hyvät vieraat!

Oikein paljon tervetuloa näihin Esakallion tanssilavan 50-vuotisjuhliin. Tänä iltana muistellaan menneitä vuosikymmeniä, kuunnellaan musiikkia ja tietysti tanssitaan.

 Esakallion lavalla on todellakin tanssittu. Ensimmäinen valssi kaikui näillä kallioilla juhannusaattona vuonna 1965. Uutta lavaa aivan ilmeisesti tarvittiin, sillä Kertunsalon lava oli lakannut toimimasta  vuonna 1950 toimittuaan menestyksekkäästi parikymmentä vuotta. Rautelan lava veteli viimeisiään. Neuvottelut Someron VPK:n kanssa tanssien jatkamisesta Havuharjulla olivat kariutuneet.

Ja mitä sitten tapahtuikaan: Siirrytään hetkeksi kuvittelemaan uuden suurlavan perustamiskokousta. Sketsin esittää meille pitkäaikainen yhteistyökumppanimme tanssiseura Monokas.

 

 

KUVA velkakirjan allekirjoittajista, tämä voisi olla ennen ja jälkeen sketsin,

 

 

 

Sketsi:

-        kokouspöytä, puheenjohtaja tulee paikalle ja kumartaa yleisölle, esittelee itsensä : Mää olen Someron Esan puheenjohtaja, Ällin Kalle

(Kalle Älli istuu pöydän ääreen, kopauttaa nuijalla)

-        Tarkistetaan paikallaolijat:

-        Olavi Hella……Martti Lehtinen….Eero Nikula … …….. Toivo Hairo…      Veli Ylitalo….   Vilho Kujanpää…      Lauri Parkkari…. Sakari Karvia…..  Olavi Pomppu….   Kalle Nikula……   Antti Kyyrä… Reijo Mattila.

-        seuraavana esityslistalla on tanssilavan rakentaminen

 

(pöydän ympärillä 1,2, 3 ja  pj Ällin Kalle, kaikilla  mikit)

 

    - (1) Mahtaaks simmonen kannattaa?

-        (2) Rautelaki viäl on pystys

-        (3) Ja Ämyri vettää kans väkkee -

-        (1)Otetaanks riski?

-        (2)Kuis paljon see lava sit tulis maksamaa, arvioskauppaa?

-        (Ällin Kalle) Jottain 100.000 markkaa,

-        (3) Älä helvetti hullujas puhu, ku yks raktorikikin  maksaa vaan 10.000 markkaa

-        ( 1) Mää kummiskin ehrotan, että tanssilava rakennettaan ja sen nimeks tullee – juu, järjestettään NIMIKILPAILU!

-        (2)Ja tehrään siit erilainen, ihan simmonen kun olis joku lato, simmonen suorakaitteen muotonen, et jos se ei ruppee kannattammaan rahallisestas, ni voiraan sit net kattopellit vaikka myyrä tai pistää Nikulan kanalan katoks.

-(Kalle Älli)Tehdään tehdään …. mut  meitin täytyy sit ottaa se raha pankist lainaks ja tei kaikki tulett sit takkaamaan

( kaikki katsovat toisiaan ja nyökyttelevät)

-         (nuijan kopautus)

(LÄHTEVÄT JUTELLEN POIS ja taustalle tulee

 KUVA velkakirjan allekirjoittajista, tämä voisi olla ennen ja jälkeen sketsin)


KUVAt: harjannostajaisjuttu  S-lehdessä,  Ulkokuva Juhannusaattona 1965 pellon suunnasta, sitten v-71 bingojutusta kuva kalliolta parkkipaikan suuntaan, jossa linja-autoja, valokuvat vanhoista kallioportaista, piikkilanka-aitakuva

 

Matti:

Uusi suurlava valmistui seitsemässä viikossa.  Se oli tosiaan  erilainen kuin siihen aikaan tavalliset ns. kahdeksankulmaiset mutterilavat.  Suuri halli vaati kannatuspilarit keskelle rakennusta ja pilarien väliin keskelle lattiaa  keksittiin rakentaa esiintymislava. Aluksi lavalla ei ollut edes ovia eikä ikkunoita, vain avonaisia luukkuja. Tänne ylös ei ollut tietä, lavalle kiivettiin kalliota pitkin.  Kallion reunoilla oli vahva piikkilanka-aita. Molemmissa päissä oli aukot lippukoppeja varten. Jonot lippuluukuilta kiemurtelivat  aina alas parkkipaikalle asti.

 

VIDEOKUVAA: Tanssijat saapuvat pitkin mäkeä ylös.

 Kuva Juhannusilmoituksesta- vasen reuna ja vanhoja taiteilijakuvia Annikki Tähdestä

 

MATTI

Avajaisia siis vietettiin  juhannusaattona. Illan vetonaulana oli 60-luvun kirkkaimpiin laulajatähtiin kuulunut Annikki Tähti. Aivan varmasti silloin uudella lavalla kuultiin Muistatko Monrepoo´n. Kuuulemme sen nytkin Anniina Suhosen esittämänä.

 

MONREPOS

 

 

 

 

 

KUVA avajaisilmoituksen oikea reuna, ja vanhoja artistikuvia Kari Kuuvasta

 

Matti

Ja juhlintaa jatkettiin juhannuspäivänä. Silloin solistina lauloi Kari Kuuva, jonka hitti Tango Pelargonia oli noussut todelliseksi kansansuosikiksi. Tänään Esakalliolla ei kuulla tätä kappaletta, vaan toinen Kari Kuuvan  kappale.Pikku Niina.  Kimmo Lindegren, Ole Hyvä

 

MONOKKAAN TANSSIJAT

 

  Kuva , ensin lehtimainoksesta Esakallion suurlava-nimiellä, sitten lehtimainos24.7.-65 jossa Marion Rung, Tapio Rautavaara, siinä on pienellä teksti Esakallio ja Esan suurlava, Sitten mainos ESAKALLIO 4.8 -65 Eino Grön.. seuraava lestimainos juhannusvalvojaiset, jossa tuo seuraava logo, missä on lavan piirros tekstin takana, 21.6.Tämä voisi lähteä tuosta logosta sitten laajeten koko mainokseksi, zuumaten pikku-Pasi, sitten Eemeli ja pysähtyy Seppo Hanskiin.

 

MATTI

Joko erilaisuutensa tai suuruutensa vuoksi Esakalliosta  - se oli nimikilpailun osuva tulos  - tuli oikea nuorisomagneetti. Suuret ikäluokat laajoilta alueilta tulivat autokuormittain. Tanssi-iltoja varten oli järjestetty linja-autokuljetukset joka suunnasta. Silloinhan oli 15-25- vuotiaita Somerollakin  noin  2000 henkeä. Tansseihin pääseminen ei kuitenkaan aina luonnistanut ilman neuvotteluja.

Seuravassa sketsissä Terttu  ja Elina  joutuivat tosipaikan eteen, kun tanssilava houkutteli.

 

 

 

 

 

TERTTU: Kato miten paljon väkkee? Oliksää viime juhannuksen tääl?

Elina: Jaa mää? Eiku, tää on mun ensmäinen kerta . Kato ku mää pääsin ripelt vasta viime pyhänä: ei kottoolt päästetty ennen tansseihin

 TERTTU: mää karkasin mun veljen mukkaan jo viime vuonn

(tässä pientä katselua eri suuntiin)

ELINA: on tää suuri

TERTTU:  pistä se lippus ny hyvin talteeen , sil voi voittaa pikkufiatin 

(taas pientä ihmettelyä)

 ELINA:  mihin meitin tääl kuuluu mennä   

 TERTTU:  tonne seinän viereen   - siält  pojat tullee sit hakemaan. Ja jos ne ei meittii hae, niin sit mei tanssitaan keskenäs.

 

Musiikki alkaa: KIMMO JA Seppo Hanskin Erehdyin kerran…Tonja ja Terttu tanssivat

 

 

 

 Kuvia: lehtimainos: Reijo Taipale.Taisto Tammi ja vanhoja valokuvia alla olevista  tangolaulajista 60-luvulta

 

 

 

 

 

 

 

 

MATTI

 Suomalainen tango eli Esakallion alkuvaiheina vahvaa kauttaan. Tuon ajan kruunaamattomat tangon kuninkaalliset kohtasivat uudella tanssilavalla: Eino Grön, Reijo Taipale, Taisto Tammi, Esko Rahkonen, kaikki he vierailivat täällä.

Tangon tanssiminen luonnistui lähes jokaiselta - omalla tavallaan  -  ja  siinä pääsi lähelle vastakkaista sukupuolta.

 Kaikki tämä näkyi tanssilavan suosiossa: 100.000 kävijän raja ylitettiin jo vuoden -67 helluntaina. Tansseja oli 3x viikossa ja kävijöitä 1000-2000 joka ilta. Niin ja autoarpajaiset olivat totta; Kahtena juhannuksena arvottiin lipun ostaneiden kesken uusi auto.

Kuva: Juhannusilmoitukset -66 ja 67, joissa näkyy että autot arvotaan ja voittoauton luovutuskuvat vuosilta -66 ja -67

 

Ja nyt on aika esitellä tämän juhlan orkesteri:

Kalle Salonen, koskettimet

Mika Raittila, harmonikka

Hannu Karvia, rummut

Matti Välttilä, basso

Janne Salonen, kitara

 

Orkesteri ja Monokkaan tanssijat vievät meidät nyt keskelle tangon taikaa.

(TANGOSIKERMÄ)

 

 

 

 

 

Kuvat:  alla lueteltujen tähtien arkistokuvia menneiltä ajoilta, ilmoituksia Somero lehdessä ym

MATTI

 Perinteisten tanssiorkesterien ohessa Esakalliolla esiintyivät senhetkiset iskelmätaivaan huiput. Täällä kävivät mm. Marion Rung, Katri Helena, Tamara Lund, Kai Hyttinen, Irwin, Junnu Vainio ja Tapio Rautavaara. Jotain uutta oli kuitenkin jo tulossa. Rokki alkoi vetää ja show:t  kasvattivat suosiotaan .  Huiput saatiin kuitenkin Esakalliolle; väkeä vetivät sellaiset nimet kuin Kirka ja varsinkin ennennäkemätön Danny –show!

Kuvat: Kirkan lehti-ilmoitus, kaikki Dannyn show-mainokset 66-Danny , 67-mustaa ja valkoista( myös tämä saa viipyä sillä siinä on jo nuo juomayhtiöt),-69 Super-Danny ja Rock Side Story -68 ja Dannyn vanhoja kuvia, tuo Rock Side Story –mainos saa jäädä sitten seisomaan kunnes esiintyjät astuvat lavalle

 

Kaikki Danny-show olivat jotain todella uutta Suomessa: oli savua ja strobovaloja, lavalla nähtiin jopa käärmeitä ja moottoripyöriä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että laulaja Kari Tapio oli alussa mukana käärmeenhoitajana!

 

Varsinkin vuoden 1968 Rock  Said Story( rok said stoori) toi nähtäväksi ja kuultavaksi Dannyn itsensä lisäksi sellaisia nimiä kuin Kirka, Irina Milan ja go- go-tyttöinä tunnetut Koivistolaiset; orkesterissa soittivat maamme parhaimmistoon kuuluvat pianisti Seppo Hovi ja saksofonisti Pekka Pöyry. Ja kiertue oli ensimmäinen bisnesmaailman sponsoroima show, asialla tietysti Coca cola.

Ja nyt: Esakallion tanssilavan 50-vuotisjuhlan kunniaksi Danny –show herää uudelleen henkiin.

Tervetuloa.

(KIMMO  ja Tuuliviiri +MONOKAS (Anita ja Pirkko)

KUVA keskiolut ja Alko Somerolle, humpantanssijoista valokuva?

MATTI

Esakallion huuma jatkui koko kuuskytluvun lopun.  Sitten alkoi lähiseudulle tulla uusia suuria tanssihalleja, suuret ikäluokat perustivat perheet, yleisömäärät alkoivat vähetä. Keskiolut tuli baareihin ja ruokakauppoihin tammikuussa    -69.  Oli monta syytä miksi alamäki alkoi…

Aikuisten humppatanssit sentään pysyivät suosiossa.

 

(HUMPPA, JONKA AIKANA PARI TYTTÖÄ PITKISSÄ TAKEISSA KATSELEE JA ESITTÄÄ ELEILLÄ  ETTÄ LÄHDETÄÄN KALJALLE… (Tonja ja Elina)

 

 Kuvat:suurbingon lehti-ilmoitus, bingokuva pihalta, siinä juttua myös, sitten  lehtimainokset Senssitanssit Reijo Taipale, Vieno Kekkonen, Aurinkotyttö-lehtimainos

 

Matti

70-luvun alussa bingo-huuma valtasi Suomen.

Esakalliollakin pelattiin pari vuotta bingoa;  päävoittona oli yleensä kodinelektroniikkaa.  Suurbingoissa vuoden -71 syyskuussa voittoina oli kolme kappaletta Fiat 600-autoja tai vaihtoehtoisesti 7000mk rahaa.

Kaikesta huolimatta 70-luvun lopussa ja 80-luvun alkupuolella lavan toiminta ei tuottanut  riittävää tulosta. Mutta Someron Esan johtokunta ei lannistunut, vaan päätti tehdä lavalle mittavan remontin.

Otettiin jälleen lainaa.  Muutettiin rohkeasti lipunmyyntiluukut lavan kylkeen ja esiintymislava siirrettiin pitkälle sivulle.

 

Kuvia:  Porsasjuhlista runsaasti, jotka voivat pyöriä myös esityksen aikana

MATTI

Yhteistyössä Someron yrittäjien ja maatalousjärjestöjen kanssa ideoitiin kansanjuhla, joka sai nimekseen Porsasjuhlat. Sikapitäjänä tunnettu Somero sai hyvää mainosta – varsinkin kun vuonna -84 alkaneet kesäjuhlat olivat kaikille ilmaiset.

Ennakkoluulotonta toimintaa, täytyy sanoa.  Muistutan tässä yhteydessä siitä, että Someron Yrittäjät viettävät tänä vuonna 80-vuotisjuhlaansa täällä ensi viikon lauantaina järjestämällä taas Porsasjuhlat

SKETSI

kannetaan possu; paljon väkeä; kauheaa päällekkäin huutoa  huutokauppaa, porsasarpojen myyntiä, palvilihan myyntiä SANNI ja samba TICO TICOO

posetiivi saapuu (Paakkanen, miekkailuasu, miekka)

Kuvia:Lehtijuttu-otsikko Esakalliolla tiivis Rock-kesä. sitten Juicen ja Sliipparien lehtimainos, Lehtijuttu/ kuva Popedan suksi luisti Esakalliolla, Juicen lehtijuttu, Badding-lehtimainos v 1984, Eppujen lehtimainos v.93

 

MATTI
Säännöllinen tanssitoiminta kuitenkin vähitellen hiipui. Sen sijaan 1980-luvun puolivälissä järjestettiin kolmena kesänä suuria rock- konsertteja, joissa esiintyivät Dingo, Eput, Popeda, Yö, Mamba, Sleepy Sleeepers, Juice ja Grand Slam ( gränd släm) ja monia muita Suomi-rokin sen hetken suosikkeja. Mainittakoon ,että  Eput ovat esiintyneet täällä  jo kolmasti vuosina -87, -93 ja 2013. Myös Rauli Badding nähtiin  Esakallion lavalla ainakin vuosina -65, -74 ja -84 .

Suursuosikit luonnollisesti vetivät väkeä, fanikulttuuri alkoi olla totta Suomessakin. Dingoa odotettiin teltoissa jo vuorokautta ennen konsertin alkua. Dingo oli suuri idoli niin pikkutytöille kuin isoäideillekin.

 

Kuvat , - useita lehtikuvia Dingosta, , Nimeni on Dingo ja  Dingo villitsi -jutut

 Dingon Autiotalo ja huivitytöt

 

Matti:

 Niinpä niin. Oikeastaan Esakalliokin alkoi muistuttaa autiotaloa, paikan yleisilme nuukahti ja urheiluseurasta ei enää löytynyt puhtia lavan ehostukseen ja tapahtumien järjestämiseen.

Esakallio odotti uutta tulemistaan,---

 

Mutta nyt on hyvä hetki pitää pieni jalottelutauko. Voitte tutustua 50-vuotisnäyttelyyn takabaarissa ja tietysti myös nauttia baarin antimista. 60-luvun autoarvontojen innoittamana päätettiin järjestää jälleen autoarpajaiset. Joukossamme kulkee Esan nuoria urheilijoita, joilta voitte ostaa arpoja. Tuotto menee nuorisourheilulle. Jatketaan 20:n minuutin kuluttua

 

KUVIA : Arpajaisautosta ym ym

 

 jokin kuvakavalkaadi voi pyöriä skriinillä tauon ajan; vaikka Juhannus ja matineat ja rokki-illat ym ohjelmamainoskamaa...