Somero-päivän juhla 8.7.2001 klo 13.00 Museolla

*1. Badding Arpiset haavat n. 2min 8s

*2. Jive (Leroy Brown) – 1min 36s

1-2.wav

Monokas ry perustettiin Somerolla keväällä 1999 elvyttämään lavatanssiperinnettä.

Perinteiset Unto Monosen Tangomuistokilpailut ovat toimintamme tärkein kohde. Muuhun ohjelmaamme kuuluvat tanssikurssit sekä Esakalliolla, että Kirkonmäen koululla. Yksityistunteja järjestetään pareille ja ryhmille - ne räätälöidään jokaisen tarpeen mukaan. Lastenkursseja jatketaan niiden suuren suosion vuoksi. Lisäksi suunnittelemme ja pidämme esityksiä erilaisissa tilaisuuksissa.

Huvitoiminnan puolella retket kilpailuihin, saunaillat ja pikkujoulu kuuluvat tietysti asiaan.

Kaiken kaikkiaan olemme joukko, joka osaa iloita ja nauttia tanssin hurmasta. Tanssi vapauttaa arkipäivän huolista - murhe nujerretaan ja kevennetään jaloin, tanssi hoitaa niin sielua kuin ruumistakin.

Somero on suomalaisen tangon sydänmaita - Unto Monosen koti sijaitsi Somerolla. Monosen ja Rauli "Badding" Somerjoen innoittamia tilaisuuksia on vietetty paikkakunnalla useita. Somerjoen konsertti viime syksynä veti noin 900 henkeä. Samoin kesällä Unto Monosen "tanssit" Esakallion tanssilavalla olivat mielenkiintoinen tapahtuma. Monosen tangokisoja on pidetty jo viisi kertaa Somerolla ja menestys on ollut melkoinen, Monosen hengessä tanssitaan niin suomalaista, argentiinalaista kuin tecno-tangoakin. Tänä vuonna kisat ovat marraskuun 10. - tervetuloa seuraamaan …

Mutta mistä kaikki alkoi, miten perinteisten tanhujen rinnalle tuli tämä tangobuumi?

Karjalasta, laulun ja soiton mailta on lähtöisin yhä edelleen suosittu polkka. Laulussakin sanotaan: "Karjalan korvissa, suomalaisten säveleiden sorvissa syntyivät polkan aiheet…"

*3. Säkkijärven polkka (Viljo Vesterinen ja Dallapé) – 1min 58s

3.wav

Sodan jälkeen tanssilavakulttuuri nousi suunnattomaan kukoistukseen - Someron Esakallio aloitti toimintansa 1965, jolloin parkkipaikalla saattoi olla kymmenenkin linja-autoa, kun esiintyjinä oli Annikki Tähti, Kari Kuuva, Eino Grön, Tapani Kansa, Jussi Raittinen tai joku muu ajan suosikki

 

*4. Valssi (Yölintu, Dallapé) – 1min 57s

 

4.wav

Tango - on asettunut suomalaiseen kulttuuriin aivan erityisellä tavalla. Tangon historia alkaa Suomessa vuonna 1913 näytöstanssina. Suomalainen tango teki vieraasta elementistä oman versionsa musiikkina, tanssina ja tekstinä. Siinä oli venäläistä romanssia, jazzia, saksalaista marssia ja etäisesti argentiinalaista sointua ja dynamiikkaa. Suomen kieli toi sanoituksiin suomalaisuutta; luontokuvien kautta nostalgiaa, surumielisyyttä mutta myös lohtua ja kaipuuta parempaan, satumaahan tai onnen maahan toistaen Aleksis Kiven Lintukoto- ja Kaukametsä-tematiikkaa ja romantiikan kirjailijoiden onnellisten saari- ja kuoleman kaipuu- tematiikkaa. Suomalaisen tangon tekstit saivat syvyyttä etenkin sotavuosina ja sodan jälkeisinä vuosina. Suomalainen perustango syntyi etenkin 1950- ja 1960-luvulla jolloin se oli pääasiallisesti maaseudun ilmiö. 1980-luvulla, suomalaisen rakennemuutoksen myötä, tango muutti kaupunkeihin - tehden erityisesti Seinäjoen kaupungista tangon Mekan.

Suomalaiseksi kansantangoksemme on noussut Unto Monosen vuonna 1955 tekemä Satumaa-tango. Satumaa on kaikkien aikojen tango, se on Seinäjoelle kerääntyvän tangokansan ehdoton suosikki.

*5a. Tango satumaa (Reijo Taipaleen esittämänä)- 2min 46s

5.wav

 

Suomalainen tango on kansan omaa laulua ajassamme ja sen voi määritellä monella tavalla. Toisaalta se on tärkeä kommunikaation muoto: vakaat ja hitaat tanssiaskeleet toistavat ja vahvistavat tekstin vakaata sanomaa rakkaudesta, kaipuusta ja yksinäisyydestä luonnon kiertokulkua seuraten: kevät on toivon, kesä onnen, syksy unohduksen ja talvi kuoleman aikaa. Mutta talven jään alta versoo uusi elämä, näin luonto ihmiselle opettaa. Toisaalta tangot ovat kuin rukouksia tai virsiä, jotka kertovat yhä uudestaan taivaskaipuusta, koti-ikävästä, maanpäällisestä kärsimyksestä ja tuskasta Kantelettaren ensimmäistä teemaa toistaen: "soitto on suruista tehty" sekä kaipuusta Kauneuden ja Rauhan maahan

Nyt suomalaisen tangon musiikkina soi hyvin useasti juuri tuo Satumaa. Meille somerolaisille siitä on muotoutunut "kunnallislaulu", joka juhlatilaisuuksissa esitetään suurella tunteella.

"Laulut tulevat jostakin - tuolta siniseltä taivaalta" – on kaiverrettu myös Unto Monosen muistomerkkiin.

Somerolta oli myös kotoisin Rauli "Badding" Somerjoki.

Syksyllä, elo-syyskuun vaihteessa, näemme täällä Somerolla jälleen upean tilaisuuden - Illan varjoon himmeään -tilaisuus on Unto Monosen ja Rauli "Badding" Somerjoen muistoksi rakennettu laulu- ja tanssitapahtuma.

1970 Somerjoki julkaisi ensimmäisen oman singlensä Mun sormuksein/Sulamit. Rauli toteutti Jussi Raittisen ohella jo 1970-luvulla perinteisen tanssi- ja iskelmämusiikin sekä popin yhteensulauttamista, synteesiä. Vuoden 1973 huhtikuussa julkaistu Fiilaten ja höyläten single teki Rauli Badding Somerjoesta yleisesti tunnetun rockmuusikon. Suosittu Agents-yhtye säesti Somerjokea hänen uran loppukauden unohtumattomilla levyillä: Ikkunaprinsessa, Tähdet, tähdet ja Laivat

*5b. Tango Sulamith – 1min 36s

6.wav

Helmikuun alussa tänä vuonna Somerolla saatiin seurata tasokasta argentiinalaista tangoa niin laulettuna, soitettuna kuin tanssittunakin. Pertti Mustonen toi nelihenkisen joukkonsa Somerolle, Helsingin, Seinäjoen, Tampereen ja Lahden esitysten lisäksi oli Somerolla ohjelmaa koko päiväksi - päivällä Kiiruun koululla oppilaille ja opettajille sekä illalla Jukolassa suurelle yleisölle. Pertti kuvaili argentiinalaista ja suomalaista tangoa värikkäästi:

Tärkeintä on tunne ja tanssin nautinto. Askeleet toimivat instrumenttina, joten periaatteessa musiikin tahtiin voi halutessaan vaikka kävellä, kunhan sen tekee tunteella.

*6. Argentiinalainen tango (Don Juan) – 2min 21s

Esitys (arvio kestosta 23 min)

3. 1-2.wav (Eija Hakola, aloitus) 2min 0s

4. Säkkijärven polkka (Dallapé) 1min 58s

5. 3.wav (Eija Hakola, lavtanssi Somerolla) 0min 27s

6. Yölintu (Dallapé) 1min 57s

7. 4.wav (Eija Hakola, tango) 1min 45s

8. Satumaa (Reijo Taipale) 2min 46s

9. 5.wav (Eija Hakola, hisoriaa) 2min 32s

10. Sulamit (Rauli Somerjoki) 1min 36s

11. 6.wav (Eija Hakola, arg. tango) 1min 32s

12 Don Juan (arg.tango) 2min 21s

Yht 14min 22s + puheosuus 8min 16s ==22min 38s