Pääsiäisleiri 28.3.-1.4.2013 Somerolla

Ahti Kukkonen

Tanssiminen on hauskaa!

Jälleen kerran Somerolla vietettiin Niinan Pääsiäisleiriä. Niina Huhtala on leirin ”boss” ja hänen yrityksensä Suomen Media & Action Oy toivotti viettämään tanssillista Pääsiäistä, jo yhdettätoista kertaa! Monipuolisia tanssitunteja, mahtavat opettajat ja rentoa seuraa. Tanssileirillä on tunnelmaa, siellä oppii uusia tansseja ja kuvioita, saa uusia tuttuja, iltabileissä on hauskaa - jokaiselle jotakin!
Kulunut pääsiäisen aika oli Somerolla tanssinharrastajien juhlaa - arviolta tuhat ihmistä kokoontui viettämään viisi päivää tanssiaskelien merkeissä. Tuo touhu on jopa mainiota katsottavaa ja erityinen ilo oli osallistua tuolle leirille, johon Someron Monitoimihalli, Kiiruun koulu, Teeriharju, Joensuun koulu ja Lamminniemi tarjosivat mainiot puitteet. Majoitukseen oli varattu koulun luokkia. Muukin Someron majoituskapasiteetti oli tarpeen, esimerkiksi Lamminniemi oli varattu kokonaan leiriläisille. Anita Hallapelto toi Muotiputiikki Helmen tuotteet myytäväksi ja Niinan kenkäkauppa oli auki koko leirin ajan.

Alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt ovat leirin hienouksia

Päivä alkaa innostavalla aamuvenyttelyllä – lihaksia valmennetaan päivän ohjelmaan joka saattaa olla hyvinkin neljä puolentoista tunnin tanssikurssia. Tasoja on neljä eli neljässä paikassa yhtaikaa mennään: On alkeet, alkeisjatko, jatko ja edistyneet. Päivän päätteeksi oli loppuvenyttely, joka antoi päivälle upean päätöksen – keho vaipui nirvanan oloiseen tilaan. Tykkäsin kovasti. Tavoitteisiini kuului nähdä mahdollisimman paljon tanssitekniikkaa. Leirillä on oiva tilaisuus seurata osaavia ihmisiä ja laittaa samalla itsensäkin peliin mukaan. Fyysinen ja henkinen anti kohtaavat toisensa ja mikä parasta – tunnelma on mainio.

Leirin ohjelmasta

Pääosassa Pääsiäisleirillä oli Tanssikoulu Jari Aaltonen. Sari ja Jari Aaltonen ovat useasti Somerolla nähty ja koettu opettajapariskunta Oulusta. Heidän ammatillista osaamista on ilo seurata - askelkuvioiden opettaminen on viety harrastajille hyvin seurattavaan ja omaksuttavaan muotoon. Perinteiset sylitanssit, kansantanssipohjaiset tanssit sekä jive-/jenkki-/rock`n swing/kädenalitanssit (rakkaalla lapsella on monta nimeä!) kulkevat heidän kurssillaan ”käsi kädessä”, eikä niiden opettelujärjestyksessä ole mitään sääntöä.

Leiri alkoi minun osaltani Teeriharjulla torstaina 28.3. klo 18.30 Hanna Ojanahon ja Ville Immosen West Coast Swing tunneilla. Näiden nuorten kurssilla haastetta oli riittämiin ja tunnelma oli kuitenkin iloinen ja kannustava. Rock'n'nswing tansseihin hurahtanut pari saatiin leirille WCS- ja Lindy Hop opettajiksi.
Leirin sai aivan mainion alun - West Coast Swing -tanssissa on jotain sellaista, ihanaa vapaamuotoisuutta ja tanssillista luovuutta, jota haluaisin tanssilavoille enemmän.  

Perjantai alkoi Sarin suosikkitanssin, Swingpolkalla. Lämmittely ja kurssi olivat aika hurjaa menoa. Olo oli hiukan epäilevä, kestääkö kunto loppupäivän. Mutta Sari oli ”armollinen” ja hyvinhän siinä kävi – salintäyteinen tanssiväki piti kovasti tästä tanssilajista. Polkka on pysynyt tanssilavojen ohjelmassa ja toivon mukaan pysyy jatkossakin. Loppupäivä olikin sitten Sannun ja Masan päivä. Sannu oli Ristomatin parina Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa viime vuonna. Tämä räiskyvä tanssiohjaaja oli kyllä aivan kerta kaikkiaan hyvä opettaja, rauhallinen ja selkeä tyyli oli kiehtovaa seurattavaa, ja sitten vielä hänen miehensä Matti Heikkilä (Masa) oli mahtava pari Sannulle.
Heillä onb Vaasan seudulla oma tanssikoulu, Tanssikoulu Matti & Sannu. Mainoksessa luvattiin: Positiivisuus, energisyys ja vaativuus ovat sanoja jotka kuvaavat heidän asennettaan tanssinopetuksessa – ja se piti paikkansa.

Lauantai 30.3. valkeni kauniina ja aurinkoisena. Jalat ja muukin kroppa olivat jotenkin mukautunut kovaan menoon mutta pientä krampin poikasta kyllä oli ”ilmassa” ja sainkin mainion ohjeen tanssijoilta käyttää palautusjuomaa. Lähdinkin toiveikkaana hankkimaan sitä kaupasta mutta hetken etsiskelyn jälkeen myyjä tuli apuun ja huomautti ja valisti minua tiedolla, että jo torstaina tanssijoukko oli ostanut kaikki: ”Kun täällä Somerolla on sellainen Tanssileiri” – joo niin on…
Selvisin hyvin magnesiumtableteilla ja suolavedellä. Päivä kului Sannun ja Masan ohjaamina – hitaan valssin, foksin, fuskun ja humpan tekniikkaa hiottiin neljän kurssin aikana. Humppa on ollut minun suosikkitanssi  mutta Teeriharjulla olikin tänään nostettu rimaa hiukan korkeammalle. Tänään ei ”oikotie onneen” enää riittänyt vaan humpan piti olla humppaa, ensin hyppy ja sitten askel viereen ja painonsiirto. Eihän se meinannut mitenkään mennä ja menikö lopultakaan mutta hienoa se oli seurata kun Sannu ja Masa näyttivät mallia. Apua otettiin hitaan englantilaisen valssin askelista ja se auttoi paljon – vain ekaan askeleeseen tuli hyppy. He vetivät humppaesityksen myös illanvietossa Monarilla – aivan U P E A A !!!

Sunnuntai 31.3. oli Lindy Hopin vuoro. Hanna ja Ville olivat tämän lajin itseoikeutettuja opettajia. Paikaksi vaihtui Joensuun koulun liikuntasali. Lindy hop on improvisointiin perustuva vauhdikas paritanssi. Swing-tansseista puheen ollen kuulee monesti sanottavan, että "Lindy hop on kaikkien swing-tanssien äiti". Lindy hopin sielu on improvisoimista tai musiikintulkintaa/musiikin seuraamista.
Sunnuntaiohjelmaani sovitin myös Sarin ja Jarin Jive-kurssin ja näin tulihan sitä päästyä myös Monitoimihalliin eli Monarille, jossa sijaitsi leirin ”päämaja”.

Sitten koittikin leirin viimeinen päivä, maanantai. Luvassa oli jotain spesiaalia.  Joensuun koulu täyttyi hyvissä ajoin ja alkulämmittelynkin veti Matti Puro. Se antoi hieman merkkejä tulevasta – mitenkähän pysyy pelissä mukana, kun lämmittelyliikkeetkin olivat tosi vaativia – no joistakin punerruksista luovuin sovinnolla, kuitenkin vain äärimmäisessä tilanteessa, sillä Matti seurasi tarkkaan joukon tekemisiä ja huomautti herkästi: ”Tehdääs kunnolla!”. Ja sitten se asento: Lantio ylös ja olkapäät alas ja napa selkärankaan – niin… Matti totesi, että joillekin miehille on kertynyt vatsan seudulle ylimääräinen kumpu ja se ”ei hyvä” – sulauduin joukkoon aika hyvin, sillä en ollut ainoa ”hyvään keski-ikään päässyt elintason uhri”. Hengitys piti muistaa aina ja se piti suhteuttaa askeliin mahdollisimman hyvin –usein Matti kysyi mitä tehdään tämän askeleen jälkeen: ”Hengitetään!!!”  Matin liikkeet olivat vertaansa vailla. Tuliset cha cha –askeleet olivat upea näky ja ne käännökset näyttivät helpolta  … siis - näytti.

Ammattitanssija ja tanssinopettaja Matti Puro oli Tanssileirin uusi tuttavuus. Hänet tunnetaan toistaiseksi ehkä parhaiten MTV3 Tanssii Tähtien Kanssa –ohjelmasta, jonka hän voitti parinsa Viivi Pumpasen kanssa joulukuussa 2011 ja Krista Salmisen kanssa 2012. Matti on pitkän linjan tanssiammattilainen. Hän on aloittanut jo 8-vuotiaana kilpatanssin eri muodoissaan. Vuosien varrella tutuksi ovat tulleet mm. vakio- ja latinalaistanssit, Rock´n´roll sekä Boogie Woogie. Opiskeltuaan Oulun AMK:n tanssinopettajalinjalla, hän on siirtynyt päätoimiseksi tanssija/tanssinopettajaksi. Positiivista ja iloista Mattia tullaan varmasti tapaamaan tulevilla leireilläkin.

Kiitokset

Toteutunut Pääsiäisleiri tuntui todella hyvältä, tanssimisesta nautittiin. Silmiin katsominen ja hymy tanssin lomassa olivat spontaaneja ja loivat ympärilleen miellyttävän tunnelman. Tanssijoita oli kursseilla paljon - tanssikansa oli vaeltanut Somerolle sankoin joukoin.

Kiitokset kuuluvat erityisesti Niinalle ammattimaisesti hoidetuista järjestelyistä - samoin kiitokset kurssien vetäjille Sarille, Jarille ja Katille sekä avustajille. Erikoismaininnan saa Sannu ja Masa sekä Hanna ja Ville ja tietysti kaikki muutkin opettajat, joiden tunneille en kuitenkaan päässyt. Valinnanmahdollisuuksia oli paljon ja yhdessä saattoi olla kerrallaan.

Hauskaa oli ja jatkoa on luvassa. Somero on mielestäni koko Suomen ”Tanssikeskus”. Tulevana kesänä, kun talvipaikka Teeriharju siirtyy tauolle, Ämyri ja Esakallio avaavat ovensa, saamme runsain mitoin tanssihetkiä. Luvassa on ennen syksyn leiriä useitakin tanssipäiviä …

Voi sanoa, että ”jokaiselle jotakin” toteutui aivan mainiosti. Ilmeet olivat iloisia ja tunnelma kaiken kaikkiaan oli miellyttävä. Aina on mukana pientä tilannekomiikkaa tai mitä vaan positiivista asiaa, pieni kehu sympaattisesta tanssikaverista tuntui mukavalta niin itsestä kuin vastapuolestakin.

Someron järjestelyt saivat kaikilta hyvän maininnan ja Somero on paikka jonne tanssinharrastajan kannatti ja kannattaa tulla. Teeriharjun perjantaitanssit olivat erinomaiset, tupa täys ja maan paras tanssiparketti sai jälleen erikoismaininnan.


Pääsiäisleiri Somerolla 28.3.-1.4.2013

Kuvaa klikkaamalla saat alkuperäisen kuvan

Jokunen ahdin kuva mainoksista
Kati, Jari ja Sari_Ahdin koostekuva
Sannu ja MasaHanna ja VilleKati ja JonesLissu ja Antti


Kauko Paltan kuvia Pääsiäisleirilta 2013
001_Kauko_Paltta.JPG
002_Kauko_Paltta.JPG003_Kauko_Paltta.JPG004_Kauko_Paltta.JPG005_Kauko_Paltta.JPG006_Kauko_Paltta.JPG007_Kauko_Paltta.JPG