Unto Mononen -yhdistys ry

Säveltäjä Unto Monosen elämäntyötä kunnioittamaan perustettiin vuonna 1993 Somerolla Unto Mononen -yhdistys ry.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on Unto Monosen ennen julkaisemattomien tai keskeneräisiksi jääneiden teosten saaminen koko kansan kuultavaksi. Unto Monoseen liittyvän aineiston kerääminen ja mahdollinen tuottaminen sekä yleisemmin kevyen musiikin tunnetuksi tekeminen "Unto Monosen hengessä". Viime aikoine yhdistys on keskittynyt suomalaisen tangon ja kevyen musiikin tunnetuksi tekemiseen.

Yhdistys on toimintansa aikana toteuttanut seuraavan levyn sarja. Onnen kaipuu, Mononen­-Mustapää, Tango Unton muistolle ja Yötuuli.

Yhdistyksen jäsenet ovat omalla panoksellaan osallistuneet sekä Monosesta kertoneen dokumentti­elokuvan sekä kirjan "Unto Mononen - elämä ja laulut" tekemiseen.

Monosen ensimmäinen levytetty sävellys oli valssi Pieni laulu vuodelta 1950. Satumaa-tangon levytti ensi kerran Henry Theel 11.02.1955.

Mononen voitti Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun vuonna 1960 jazz-iskelmällä Polttava liekki.

Reijo Taipaleen Satumaan levytyksen (1962) myötä Suomessa alkoi todellinen tangobuumi. Monoselta julkaistiin sinä aikana mm. Tangot Tähdet meren yllä, Lapin tango, Erottamattomat, ja Syvä kuin meri. Nämä kaikki ovat nyt tangoklassikoita. Sävellettyään 1966 Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa hän keskittyi taiderunoilijoiden tekstien säveltämiseen.

Yhdistyksellä on jäseniä ympäri Suomen, mm. tanssiseura Monokas ry, ja onpa jäseniä Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Yhdistyksen kotipaikka on Esakallion tanssilava, osoite Salontie 4031400 Somero. Yhdistyksen lehti on Ikkuna kadulle ja se ilmestyy yleensä kaksi kertaa vuodessa.

Yhdistyksellä on mm. kirjoja ja eD-levyjä myynnissä. Yhdistys esittelee toimintaansa mm. kesäisin joitakin kertoja Esakalliolla tanssien yhteydessä.

Yhdistyksen jäsenmaksu on 17 euroa vuodelta, liittymismaksua ei peritä. Maksettaessa yhdistyksen tilille on syytä merkitä mitä maksu koskee ja kuka maksaa ja maksajan osoite.

Yhdistyksen pankkiyhteystiedot: Someron säästöpankki 432710-451670, Someron Osuuspankki 543408-232543

Yhdistyksen kotisivut Yhdistyksen sähköpostiosoite

Unton kuva joko taustalle tai sivulle pienempänä